Požega M. Gupca 10
Požega Vukovarska 29
Požega Vukovarska 31
Požega Industrijska 26
Pleternica
Pakrac
Lipik
Poljana
Velika
Kutjevo
Jakšić
Brestovac
Kaptol
Čaglin
Medicina rada

Nećemo pogriješiti ako kažemo da bi i u drugim sredinama, ili bolje rečeno na području gradova i općina, trebali slijediti primjer mladog liječnika dentalne medicine dr. Marija Jakobovića koji je osmislio preventivni zdravstveni projekt, a provodit će se u samom začetku kod osnovnoškolaca 1. i 2. razreda. Doktor Jakobović je naišao na svesrdnu podršku kako ravnatelja požeško-slavonskog Doma Zdravlja Marijana Višatickog tako i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijana Barišića koji su podržali njegovu inicijativu da se uključe u preventivni zdravstveni projekt kako bi se prevencijom postigli željeni ciljevi kod onih najmlađih.

Projekt kojeg je osmislio doktor Jakobović počeo je prvo s provedbom u požeškoj Katoličkoj osnovnoj školi u kojoj je također naišao na potporu ravnatelja te ustanove prof. Frane Barišića. Ravnatelj Barišić je izrazio zadovoljstvo što je upravo njegova škola domaćin tog projekta i kao takva prva koji ima za cilj podići stanje oralne higijene i svijesti na razini škole.

 02

-Uvjeren sam da će projekt u potpunosti uspjeti i daljoj suradnji u narednim godinama, pa i da svoja iskustva prenesemo i drugim školama u kojima će se ovaj projekt nastaviti– istakao je prof. Frano Barišić.

Projekt će se provoditi od studenog do svibnja u ovoj školskoj godini u četiri razreda kao pilot projekt. Cijeli projekt ima za cilj kroz igru, zanimljive bojanke i preventivne preglede oralnog stanja učenika, podići na veću razinu oralno zdravlje kod najmlađih učenika.

-Osobno sam projekt osmislio i pokrenuo, a ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova su kao takav podržali do završetka cijele provedbe koju smo upravo započeli ovdje u Katoličkoj osnovnoj školi. Na ideju sam došao zbog toga što je Hrvatska na zadnjem mjestu u Europi po stanju oralnog zdravlja, znači stanje s karijesom i stanjem plomba nam je daleko najgora u EU. Najveći broj pokvarenih i izvađenih zubi u EU imamo mi, pa sam došao na ideju da barem kod onih najmlađih učenika to pokušamo nekako promijeniti. Oni će to najlakše prihvatiti, jer sve znanje djeca u toj dobi najlakše upijaju, poput spužve. Mislim da moramo mi u lokalnoj zajednici to najprije pokušati, jer program koji se provodi Ministarstvo na nacionalnoj razini ide za time da kroz jednu zubnu putovnicu svake četiri godine samo evidentiramo i bilježimo to loše stanje, a ništa ne radimo da ga promijenimo. Projekt koji ne na nacionalnoj razini nije predvidio educiranje djece, njime se ne popravlja to loše oralno stanje – naglašava dr. Jakobović koji uz svoj redoviti rad u stomatološkoj ordinaciji neće žaliti truda i vremena da se posveti onim najmlađima kako bi kod njih probudio svijest o zdravom načinu održavanja oralnog zdravlja.

 10

 

-Kroz projekt smo osmislii maskotu Zdavozubca, igračke s kojima se djeca uče kako ispravno upotrebljavati i četkati zube, bojanke gdje djeca uče sve o oralnom zdravlju, a na kraju i poklone koje je riješio sa sponzorima za zubnu pastu, četkice i ostalo – dodao je dr. Jakobović nastavljajući kako je za djecu u razredima organizira pregled zubi, koji će ponoviti nekoliko puta ali i djelovati da se sve uočeno stanje na zubima i promijeni.

-Djeca će dobiti i upute za roditelje sa stanjem oralnog zdravlja i potrebama za promjenu lošeg stanja u bolje, pa će svakako to utjecati i na promjenu ponašanja kod roditelja – zaključuje dr. Jakobović.

Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki zauzeo se kako bi se osmišljeni projekt proveo na najbolje mogući način u što se osobno uključio zajedno s kolegom ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Fabijanom Barišićem.

15

 – Projekt provodimo kao pilot projekt a nazvali smo ga „Zdravozubci“. U projektu smo po prijedlozima učenika Katoličke osnovne škole kreirali i izradili našu maskotu „Superzubko“. Kako je Dom zdravlja je primarni nositelj zdravstvene zaštite u Požeško-slavonskoj županiji raditi na preventivi, jer svaka kuna uložena u preventivu kasnije se sedam puta vrati kroz manje troškove liječenja u zdravstvenom sustavu. Uočili smo problem oralne higijene i stanja zubi kod djece prvih i drugih razreda, jedan strah kod djece od doktora dentalne medicine, stoga smo pokušali odmah aktivno uči u školski sustav. Kroz ovaj pilot projekt sada smo krenuli s 80 učenika, a po njegovom završetku i dobrim rezultatima, proširit ćemo ga i na ostale osnovne škole te zapravo kandidirati pri Ministarstvu za što šire provođenje. Na kraju projekta ćemo dva najbolja razreda s najboljim postignutim rezultatima u poboljšanju oralnog stanja odvesti na jednodnevni izlet na Jankovac u Park prirode Papuk – istakao je ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki koji smatra da će upravo u ovom dobu odrastanja djece postići najviše kroz ovaj projekt.

– Kao Zavod za hitnu medicinu izravno ne sudjelujemo u ovom obliku zdravstvene zaštite, smatramo da sve što doprinosi boljoj kvaliteti zdravstvene zaštite doprinosi svima pa i nama. Stoga smo i mi odmah prihvatili i podržali ovaj projekt, ali isto tako i druge javno zdravstvene projekte na području Požeško-slavonske županije – rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić.

13

Iznenađujuće je kako su djeca, ona koja se najviše boje “zubara” po prvim reakcijama jako dobro prihvatila projekt, Bez straha su se odazvali na preventivni pregled, a iskazali su i veliki interes prema bojankama koje su svako na svoj način ukrašavali raznim bojama.

„Superzubko“ je također pobudio veliki interes jer su na njemu uz pomoć medicinske sestre učili kako se treba pravilno upotrebljavati četkica za zube. Sve u svemu djeca su pokazala da zapravo dobro znaju kako brinuti o svojim malim zubićima i zadržati njihovo dobro stanje.


Članak preuzet sa pozega.eu portala

Joomla Extensions

VAŽNA OBAVIJEST U VEZI COVID-19


ZABRANJEN ULAZAK U PROSTORIJE DOMA ZDRAVLJA BEZ ZAŠTITNE MASKE

 

OSIM STE TIJEKOM ZADNJIH 14 DANA PUTOVALI U ZEMLJE KOJE SU ZAHVAĆENE INFEKCIJOM COVID-19

ILI

AKO STE BILI U BLISKOM KONTAKTU S OSOBOM KOD KOJE JE VJEROJATNA ILI DOKAZANA INFEKCIJA KORONAVIRUSOM

I IMATE NEKE OD SIMPTOMA (TEMPERATURA, KAŠALJ, GRLOBOLJA, KRATAK DAH, OPĆA SLABOST)

MOLIMO DA NE ULAZITE U PROSTORE DOMA ZDRAVLJA

stop clipart hand 8 original2

 OSTANITE PRED VRATIMA I NAZOVITE BROJ (08-20 h):

POŽEGA: 095/340-0019