Požega M. Gupca 10
Požega Vukovarska 29
Požega Vukovarska 31
Požega Industrijska 26
Pleternica
Pakrac
Lipik
Poljana
Velika
Kutjevo
Jakšić
Brestovac
Kaptol
Čaglin
Medicina rada

Dana 05. lipnja 2019. godine na lokaciji Parka prirode Papuk, Park šume Jankovac održana je završna evaluacija i konferencija „Projekta Zdravozupci“ za školsku godinu 2018./2019.Dom zdravlja Požeško slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Požegi, proveli su prvi ovakav projekt zaštite zdravlja usne šupljine.

 „Projekt Zdravozupci“ za cilj je imao podignuti razinu oralnog zdravlja kod učenika prvih i drugih razreda polaznika Katoličke osnovne škole u Požegi. Svi sudionici-učenici u projektu su tijekom mjeseca studenoga 2018. pregledani od strane tima dentalne medicine Doma zdravlja Požeško slavonske županije –Marija Jakobovića, dr. med. dent. i dana im je detaljna uputa da se obrate svom izabranom doktoru dentalne medicine zbog utvrđenih poteškoća u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti. Tijekom mjeseca svibnja 2019. sva su djeca ponovno pregledana i razredi koji su ostvarili najveći pomak u oralnom zdravlju nagrađeni su jednodnevnim izletom u Park prirode Papuk, Park šumu Jankovac.

01

Provedeni „Projekt Zdravozupci“, osim rada s djecom, imao je i zadatak statistički obraditi dentalno stanje u usnoj šupljini i iz toga izvući određene zaključke, ali i pouke. Sama statistika ukazala je na vrlo loše stanje, daleko ispod europskog prosjeka zdravlja zubi djece prvih i drugih razreda osnovne škole. Uočeno je da je postotak karioznih zubi, ukupno gledano po razredima, od 13 pa čak do 22 % ukupnog broja zubi u ustima što ukazuje na kompleksnost problema. Usprkos tome, projekt je pokazao i pozitivni pomak, posebno u 2.a i 2.b razredu, ali i pridonio shvaćanju da se stanje treba rješavati i kontrolirati na čak četiri razine: djece, učitelja, roditelja i doktora dentalne medicine. Ukoliko jedna od ovih razina ne posveti problemu dovoljno pažnje i znanja, na žalost, izostaju i rezultati.

02

Nadalje, projekt Zdravozupci je pokazao da se pravilnim radom s djecom situacija može popraviti, ali i njima trajno usaditi briga o higijeni i zdravlju usne šupljine. Obzirom da su najveći pomak u oralnom zdravlju pokazali drugaši, oni su nagrađeni izletom na Jankovac, u pratnji učiteljica i zubara. Tamo su, uz pratnju rendžera, obišli poučnu stazu i saznali zanimljivosti o flori i fauni na Jankovcu kao i o njegovu nastanku. Nakon šetnje imali su organiziran ručak u planinarskom domu. Na ovaj način su, osim oralnog zdravlja, unaprijedili i svoje opće tjelesno zdravlje igrom i učenjem u prirodi. Ostali razredi koji su sudjelovali u ovom projektu, također su nagrađeni simboličnim poklonima.

03

Zaključno, „Projekt Zdravozupci“ je za ovu godinu završen, no potaknuti lijepim uspjehom ovoga projekta najavljujemo da ćemo ovaj projekt implementirati i u druge osnovne škole u našoj županiji i time pokušati dovesti razinu oralnog zdravlja naše djece na europsku razinu. Svima koji su pomogli u realizaciji ovog pilot-projekta zahvaljujemo u ime naše djece i svakog lijepog osmijeha koji će nam oni darovati.

05